Господи, дай ми сила да променя нещата, които мога да променя!
Дай ми търпение да понеса нещата, които не мога да променя!
Дай ми мъдростта да разпозная едното от другото!


четвъртък, 17 март 2011 г.

Отговори на ситуационните загадки

Това да обяснения как се е стигнало до представените в условието на загадките ситуации. Познаващите трябва да стигнат до тези отговори със задаване на въпроси, на които отговорът може да бъде само "да" или "не".
1. Човекът е пътувал с приятели в балон с нагорещен въздух. Когато балонът минавал над пустинята, въздухът в балона вече започнал да изстива и балонът започнал да се снишава. Пътниците изхвърлили всички ненужни товари, за да облекчат теглото, но не помогнало. Тогава решили, че един трябва да се жертва, теглили жребий с къси клечки и един скочил от балона, умирайки при падането, а останалите се спасили.
2. Мъжът е сляп. Работил е като свещеник на кораб, който се разбива и дълго време оцелелите живеят на сал. Тъй като нямат какво да ядат, теглят жребий и изяждат един от тях, но на свещеника казват, че това е месо от гларус, който са хванали. Когато в ресторанта опитва истински гларус, разбира че са го излъгали и понеже канибализма противоречи на вярата му, се самоубива.
3. Мъжът е нисък и не достига копчето за своя етаж. Когато има други хора, ги моли да го натиснат, ако е сам, натиска копчето, което достига и продължава пеш.
4. Има отрова, но не в самата напитка, а в леда в нея. Първият мъж изпива напитката толкова бързо, че ледът няма време да се разтвори. За вторият ледът се е разтворил и отровата го хваща.
5. Жената хълца и затова иска чаша вода. Вместо това барманът я изплашва с насочена към нея пушка. Хълцането спира и тя вече няма нужда от вода.
6. Джейн и Крейг са урагани. Всички са доволни от Крейг, защото въобще не достига до САЩ и не носи разрушения и смърт, докато Джейн е донесла.
7. Орнитологът пътува със самолет на 10 000м. над земята. Той вижда как птица попада в двигателя на самолета, който скоро след това се разбива.
8. Мъжът си играе на точен стрелец през зимата в близост до снежен склон. Шумът от изстрела събаря лавина, която го убива.
9. Имало е много гъста мъгла и двамата шофьори са били подали главата си от прозореца, за да следят осевата линия на шосето. Тъй като карат в срещуположни посоки без да гледат напред, главите им се удрят. /по действителен случай, шофьорите са умрели/
10. Колата е с подвижен покрив. След като е убил шофьора, убиецът е натиснал копчето за затваряне на покрива и се е измъкнал бързо преди затварянето му.
11. Мъжът е алергичен към котки и това, което усеща е алергичния пристъп. Явно причината е в донесената от жената кутия.
12. След като комар е ухапал човекът и е изсмукал част от кръвта му, човекът е успял да издебне комара да кацне на тавана и да го размаже там с вестник, като изсмуканата от комара кръв оставя петно.
13. Жената вижда при отварянето на микровълновата, че дръжката на чашата с кафе е точно в обратна посока. За да не се опари, пуска за още 2 сек., за да се завърти чашата и да може да я хване за дръжката.
14. Мъжът гледа кошери с пчели. Пчелите са свикнали с досегашния му парфюм. Когато той минава пред кошерите им с нов парфюм, те не го познават и го нападат. Жена му го вижда целия в пчели и вика бърза помощ. /по действителен случай/
15. Мъжът работи като нощен пазач и работните му задължения не предполагат той да сънува каквото и да било.
16. Мъжът си тръгва от болницата, където жена му е на системи на командно дишане. Когато асансьорът спира без да се включи резервно захранване, той разбира, че системите също са спрели и жена му вече не диша.
17. Мъжът работи като гълтач на мечове по панаири. Докато гълта меч, някой се пошегувал като го погъделичкал с перце, от което той се задавил.
18. Г-н Браун се е скарал жестоко със съпругата си. Той е напуснал жилището бесен, заплашвайки че ще я напусне. Тя решава да се самоубие, като отива в гаража и пуска колата да работи, като се надява да се задуши от неизгорелите газове. Бензинът в резервоара е малко и колата спира да работи преди жената да умре, а мъжът й се връща и успява да я спаси.
19. Стаята със съкровищата се намира в отдавна потънал кораб. Мъжът е гмуркач, който се е опитвал да намери съкровищата в потъналия кораб, но въздухът в газовата му бутилка е свършил.
20. Мъжът е сляп. Първият ден той носи ръкавици. Асансьорът е с електрическо активиране от човешката кожа – активира се при най-лекото докосване с ръка, но не и през ръкавица. Затова мъжът трябва да си свали ръкавицата. За да натисне десетия етаж той е минал през всички бутони от 1 до 10 и асансьорът спира на всеки етаж. Затова на втория ден той си слага ръкавицата и едва когато достига до бутона на десетия етаж си я сваля отново, за да го натисне.
21. Съветникът предложил кръвен тест. По това време кръвните тестове не били много прецизни и лъжливият претендент решил, че може да рискува и да опита. Истинският наследник обаче бил хемофилик и веднага отказал кръвния тест, за да не умре. Съветникът знаел това и затова го признал като наследник на трона.
22. Човекът е имигрант, който е нямал виза и пари, за да пътува със самолет. Затова той се е промъкнал на летището в страната, от която идва, и се е вкопчил в колесника на самолета. Когато самолетът излетял, колесникът се прибрал под къпак. Температурата на 10 000м. е минус 40 и човекът захванат за колесникът замръзнал, но тялото изпаднало едва когато колесникът се отворил отново за кацане. При високата скорост на приземяване част от костите в крайниците на човекът се счупили при удъра. /по действителен случай/
23. Мъжът бил известен актьор. След като се нахранил, той платил с чек. Жена, която била луда почитателка на актьора, платила в брой за чека, за да има негов автограф и така чекът никога не бил осребрен.
24. Мъжът е излезнал за малко, но е забравил номера на стаята си. Жена му е глуха. Затова той натиска клаксона и когато всички светват лампите, той се прибира в стаята, която остава тъмна.
25. Жената е акробат в цирка, който ходи по въже с вързани очи без осигуровка. Когато музиката спре, тя разбира, че е достигнала до платформата и може да стъпи встрани и да слезе от въжето. В случая по технически причини музиката е спряла по-рано и жената е слязла от въжето преди платформата.
26. Мъжът е в хотел и не може да заспи поради силно хъркане в съседната стая. Той се досеща номера на съседната стая, набира по телефона хъркащия си съсед и го събужда. Когато хъркащият вдига слушалката, мъжът бърза да заспи преди хъркането да се е подновило.
27. Мъжът работи като Диджей в радиото. Той решава да убие жена си, слага диск с компилация от песни и се прибира да изпълни плана си. Той мисли, че има перфектното алиби: че е бил на работа по време на убийството. По пътя обратно той пуска радиото на своята радиостанция и разбира, че дискът е бил надраскан и записът повтаря.
28. В предната част на лодката, пътуваща по река в Индия, се появява огромна змия. В ужаса си пътниците се струпват в задната част на лодката, тя губи равновесие и се обръща. /по действителен случай /
29. Жената работи в цирка като асистент на хвърляч на ножове. Новите обувки са с малко по-висок ток от предишните, хвърлячът на ножове не преценява това и я уцелва.
30. Мъжът е жокей, който е паднал от коня си и е бил стъпкан от другите коне по време на конно състезание.
31. Мъжът работи като джудже в цирка благодарение на ниския си ръст. Приятели решават да си направят шега като отрязват краката на масата и на столовете, така че те да му изглеждат малки. Той помисля, че е пораснал и се самоубива, без да види стърготините от рязането в боклука.
32. Пътници, тръгнали на дълго пътешествие с яхта, решават да спрат за малко да поплуват в океана. Слагат си спасителни пояси и скачат във водата, но забравят да оставят стълба, по която да се върнат обратно на яхтата.
33. Играят на Монополи.
34. Ромео и Жулиета са рибки от аквариум, който се е разбил, след като бурният вятър навън го е съборил и рибките са се задушили без вода.
35. Помещението е кабината на малък самолет, който се е разбил при лошо време в планината.
36. Градът е в северния полярен кръг и нощта продължава 6 месеца, така че нощта още не е свършила, когато той си тръгва следващия петък.
37. Криси кара колата назад.
38. Първият мъж живее във въпросната къща, а вторият мъж е любовник на жена му. Преструвайки се, че заминава на командировка за два дни, той поставя капан като слага бързо действаща отрова в пастата за зъби и чака да види резултата. Любовникът наистина идва през нощта, но след като сутринта излиза от къщата, измаменият съпруг разбира, че планът му не е успял – любовникът не е поел отровата, не си е измил зъбите.
39. Мъжът се е гмуркал в близко езеро, от което хеликоптера, гасящ пожара, загребвал водата.
40. Мъжът е туристически агент и е продал билетите за екзотичното пътуване на семейството, като се е удивил на искането за един двупосочен и един еднопосочен билет.
41. Докторът е майката на детето.
42. Шофьорът на такси този път върви пеш.
43. Мъжът мие прозорци отвън, осигуряван с въже, но понеже му писва, решава да скочи през прозореца в стаята.
44. Морковът и въглените са всичко, което е останало от снежния човек.
45. Ковчегът.
46. Мъжът купува табелка с номер на къща. Една цифра струва тридесет стотинки, двуцифрен номер е шестдесет, а трицифрен деветдесет стотинки.
47. Жената се влюбва до полуда в мъжа, но не знае неговото име, нито как да го намери. Убива сестра си, защото преценява, че ако той е дошъл на погребението на майка й, вероятно ще дойде и на погребението на сестра й. Така тя ще може да го види отново и да му вземе координатите. /твърди се, че който отгатне лесно тази загадка, има психо-профил на масов убиец/